Din webbsajt är oftast första kontakten med potentiella kunder. En genomtänkt och optimerad webbplats kan markant förbättra användarupplevelen och konverteringsgraden. Här kommer vi gå igenom några viktiga strategier som kan hjälpa dig att optimera din utbildningswebb.

Enkel navigering

"Besökare lämnar oftast webbsidor inom 10-20 sekunder, men sidor med ett tydligt värde för besökaren kan behålla besökarens uppmärksamhet mycket längre. För att behålla besökarens uppmärksamhet så måste du presentera ett direkt värde inom 10 sekunder." [1]

Ge din webbplats en användarvänlig design som förenklar navigering. Nyckelinformation som kurser, anmälningsformulär och kontaktinformation bör vara lättillgängligt så att besökare snabbt kan hitta det de söker.

Tydlig och enkel kurskatalog

En tydligt strukturerad kurskatalog är viktig, oavsett om du erbjuder ett fåtal eller många kurser. Prioritera kategorisering och/eller en smart sökfunktion för att hjälpa potentiella kunder att hitta rätt kurser snabbt.

Uppmärksamma SEO i kursnamn och kursinnehåll

Visste du att 75% av alla användare aldrig tittar längre än den första resultatsidan på Google? [2]

Här har vi samlat några tips för hur du kan se till att din webbplats blir synlig för din målgrupp.

Använd nyckelord och fraser i dina namn och kursbeskrivningar för att öka chansen att din webbplats matchar en besökares sökning

Exempel: Om du arbetar med ledarskapskurser så bör du variera mellan "ledarskapskurs", "chefskurs", "utbildning i ledarskap" etc. i dina kursbeskrivningar.

Se till att din kurssida är mobilanpassad

Google kommer att ranka din webbplats högre om den är mobilvänlig, även när användare söker från en dator.
Idag sker de flesta Googlesökningar från mobiltelefoner. Det betyder att du riskerar att gå miste om många besökare och därmed kunder om din webbplats inte är mobilanpassad.

Använd Googles strukturerade data

Google erbjuder ett sätt att tillgängliggöra data på bättre sätt än bara som ren text. Till exempel så kan du specificera kursdatum och platser så att Google förstår och kan visa informationen om dina kurser tydligare för sina användare. [3]

Lösning för att boka direkt

Genom att integrera en funktion för registrering så kan du undvika onödigt administrativt arbete och samtidigt erbjuda dina kunder lösningar för självbetjäning på det sätt de förväntar sig.

Se till att din checkout är så enkel som möjligt

Ett komplicerat beställningsflöde kan lätt göra att kunder ger upp och går till en konkurrent istället. Så du bör verkligen försöka att minska friktionen vid bokning så mycket som möjligt:

  1. Begränsa antalet fält som en kund måste fylla i. T.ex. ska du inte be om kundens leveransadress om du inte behöver den.
  2. Använd en välkänd betalväxel (eller låt dina kunder betala mot faktura)
  3. Låt kunder registrera flera deltagare samtidigt
  4. Låt dina kunder registrera ett konto, så att det blir lättare att beställa i framtiden

Erbjud något av värde för besökare som inte är redo att göra ett köp

De flesta som besöker en sida är inte redo att göra ett köp. Om ditt enda sätt att fånga upp dem är genom att de bokar in sig på en kurs så missar du intäkter.

Genom att uppmuntra besökarna att ta kontakt så får du chansen att övertyga dem att bli betalande kunder.
Detta bör göras genom att erbjuda något med verkligt värde, t.ex. kan du låta dina besökare:

  1. Ladda ner kursinformation eller produktblad
  2. Anmäla sig till ditt nyhetsbrev
  3. Begära offert på skräddarsydd kurs eller skräddarsydda kursdatum
  4. Ställa sig på kö för fullbokade kurser.
  5. Chatta med kundtjänst eller en chatbot för att få svar på frågor

Använd automatiserad kommunikation

Att aktivt kommunicera med kunder är viktigt. Försök att automatisera bokningsbekräftelser, påminnelser och uppdateringar under kursen. Det håller dina kunder välinformerade under hela resan och visar att du är en utbildningspartner som inger förtroende.

Integrera kundrecensioner

I dagens sammankopplade värld så kan delade erfarenheter och kundrecensioner öka din trovärdighet som utbildare. Integrera dina deltagares recensioner på din webbplats så att potentiella kunder kan ta del av andras erfarenheter när de ska fatta beslut.

Spårning och rapporter

Mätvärden är nödvändiga för att kunna förbättra. Genom att använda spårnings- och rapporteringsverktyg kan du få insyn i hur din marknadsföring fungerar och förstå vilka områden du behöver förbättra.

Vad har vi lärt oss?

Optimering av din webbplats innebär mer än att förbättra det visuella. Det innefattar att ta fram en kundfokuserad, användarvänlig plattform för att leverera en bra upplevelse av din organisation. Ett ständigt pågående förbättringsarbete gör att din webbplats är uppdaterad, funktionell och relevant för att för kursdeltagare med moderna behov och önskemål.

Med ett modernt kursadministrationssystem som EduAdmin får du stora delar av detta på köpet. Kontakta oss idag.

Referenser

[1] https://www.nngroup.com/articles/how-long-do-users-stay-on-web-pages/

[2] The Power of Google's First Page: Unraveling User Behavior | BlakSheep Creative

[3] Course info (Course and CourseInstance) structured data |  Google for Developers